Байдън: Ще се радвам да говоря с Путин, но само при едно условие

"Ние никога няма да призоваваме украинците да направят компромис", каза Еманюел Макрон

02.12.2022 | 07:30 Редактор: Искра Ангелова

Американският президент Джо Байдън заяви за първи път след руското нахлуване в Украйна, че би бил готов да говори с Владимир Путин, ако руският лидер наистина иска да сложи край на войната. Байдън говори по време на държавно посещение на френския президент Еманюел Макрон, който каза, че ще разговаря отново с Путин след посещението си във Вашингтон и предупреди да не се прекъсват разговорите с руския лидер.

На съвместна пресконференция с Макрон, Байдън каза, че няма непосредствени планове да се свърже с Путин, но оставя отворена възможността.

"Готов съм да говоря с г-н Путин, ако той действително има интерес да потърси начин да сложи край на войната. Той все още не е направил това. Ако случаят е такъв, след консултации с моите френски и моите приятели от НАТО, ще се радвам да седна с Путин, за да видя какво има предвид", каза Байдън.

Байдън и Макрон обещаха дългосрочна подкрепа на Украйна, която се бори срещу руските нашественици.

"Има един начин тази война да приключи - рационалният начин. Путин да се изтегли от Украйна, номер едно. Но изглежда, че няма. Бомбардира детски ясли, болници, домове за деца. Отвратително е това, което той прави. Идеята, че Путин някога ще победи Украйна, е непостижима. Той е сметнал погрешно всяко едно нещо, което първоначално е изчислявал", допълни Байдън.

На свой ред Макрон изтъкна, че планира да разговаря с Путин отчасти за сигурността на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ.

"Ще продължа да говоря с президента Путин", каза Макрон, като призова към усилия "за предотвратяване на ескалация и за постигане на конкретни резултати“. Но подобно на Байдън, френският президент каза, че няма да тласне украинския си колега Володимир Зеленски към мирен план, който той няма да приеме.

"Ние никога няма да призоваваме украинците да направят компромис, който няма да бъде приемлив за тях", подчерта Макрон.

Той каза още, че Зеленски е показал "истинска воля" да постигне мир и добави: "Нашата работа трябва е да работим заедно с него". След инвазията Зеленски настоя Украйна да си върне всички територии, които са завзети от Русия.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
До Бай Дън
преди 1 година
Дядо, условието е дали Путин желае да говори с теб. Сигнализирай за неуместен коментар