Арктически студ ще подложи на изпитание енергийните мрежи в цяла Европа

Топлата есен спомага за задържането на газ в хранилищата

01.12.2022 | 11:14 Редактор: Тодор Петров
Арктически студ ще подложи на изпитание енергийните мрежи в цяла Европа

Температурите в цяла Европа вероятно ще паднат рязко този месец, а повишеният натиск върху доставките на природен газ ще постави на изпитание крехките енергийни мрежи в региона. Студен въздух ще духа от Арктика поне през първата част на месеца поради метеорологичния модел, известен като блокиране.

По-меката от нормалната есен позволи на комуналните услуги да напълнят резервоарите си за газ и първото продължително застудяване ще натовари тези запаси. Еталонните европейски газови договори са четири пъти по-високи от нормалното за това време на годината, което кара индустрията и домакинствата да се сблъскват с нарастващи разходи.

Комбинираните студени фронтове в Азия и Европа могат да увеличат конкуренцията за втечнен природен газ, тъй като страните се стремят да заменят руските газови потоци - отчасти с руски LNG. Спот цените на LNG в Североизточна Азия се повишиха в сряда, тъй като времето стана необичайно по-студено в някои части на Китай.

Есента в Европа беше необичайно топла за сезона, което спомага за задържането на газ в хранилищата, които сега са пълни на около 94% в целия континент. Хранилищата на Германия са пълни почти 99%.

В Обединеното кралство се очаква по-студена от нормалното зима с температури под сезонните норми, въпреки че проливните дъждове и силните ветрове са по-малко вероятни, отколкото през типичния декември, казаха от британската метеорологична служба.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС