Има замесени българи в "суперкартела" за трафик на кокаин в Европа, задържани са

Иззети са близо 30 тона дрога в различни точки в континента

29.11.2022 | 14:56 Редактор: Елеонора Танева
Има замесени българи в

Има задържани българи при международната операция срещу "суперкартел" за трафик на кокаин. Тя е реализирана на 8 ноември на територията на Испания, под ръководството на испанската Guardia Civil, с участието на служители от Белгия, Нидерландия, Франция, ОАЕ, DEA - САЩ и България, подпомагана и координирана от Европол.

Целта на операцията е неутрализирането на международна организация, ангажирана с трафик на големи количества кокаин от Латинска Америка.

Установено е, че трафикът на дрогата се е осъществявал чрез използването на морски контейнери, натоварени с легално карго. В хода на активните действия са задържани общо 13 лица на територията на кралство Испания, сред които двама български граждани и още две лица с чужда националност - на територията на Дубай, посочват от МВР.

По време на извършените претърсвания са намерени и иззети около 530 хиляди евро, както и имущество, оценено на около 24 милиона евро, информира БНР.

В рамките на проведените мащабни действия по разследването, продължили две години, са иззети близо 30 тона кокаин в различни точки в Европа, основно на територията на Испания, арестувани са общо 49 лица, имащи връзка с престъпната организация.

Снимка: БГНЕС