Загиналата българка в Иския отишла за дни, за да получи италианско гражданство

Втори ден спасителите се опитват да достигнат до погълнатите от свлачището къщи

28.11.2022 | 13:44 Редактор: Искра Ангелова

Вече е потвърдено - загинала е българката, която се издирваше в огромното свлачище на италианския остров Иския.

Втори ден спасителите се опитват да достигнат до погълнатите от свлачището къщи и хората, които все още са в калния капан. Но с хода на спасителната операция расте и броят на потвърдените жертви.

За съжаление, сред тях е и българката Николинка Благова. Местните на остров Иския я наричали Нина. Тя работила там преди години, била камериерка. На острова се срещнала и със съпруга си, след което двамата заживели за Германия. Върнала се в Италия преди три дни, за да получи италианско гражданство.

Сред останалите потвърдени жертви са семейство с бебе на по-малко от месец, както и две деца на 11 и на 6 години. Техните родители се издирват заедно с третото дете в семейството. А оцелелите описват ужаса от свлачището.

"Едвам се спасихме. Вълната идваше толкова бързо към нас. Имах една секунда, за да се отместя от пътя ѝ. Ако се бях задържала две секунди - щях да съм мъртва. Слава на Бога, че сме живи", сподели жителка.

Теренът на острова продължава да е трудно проходим. На места калта е дълбока близо 6 метра. В събота беше спасен мъж, покрит от глава до пети. Намерили го вкопчен в портата на дома си.

Опустошителното свлачище беше предизвикано от най-проливните дъждове на острова от две десетилетия насам. Според експерти бедствието е било изострено от незаконно строителството във високорискови зони. 

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.