Над 90% от общините в Италия са застрашени от свлачища заради незаконни къщи

"Има риск от наводнения, свлачища и брегова ерозия за 94 на сто от общините", каза Фабрицио Курчо

28.11.2022 | 12:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
Над 90% от общините в Италия са застрашени от свлачища заради незаконни къщи

"Над 90 на сто от италианските общини са предразположени към свлачища или други природни бедствия", заяви шефът на агенцията за гражданска защита Фабрицио Курчо в интервю за в. "Стампа", цитирано от Ройтерс.

"Има риск от наводнения, свлачища и брегова ерозия за 94 на сто от общините", каза той, добавяйки, че "цяла Италия е застрашена".

Курчо говори, след като скално свлачище опустоши в събота италианския остров Иския, причинявайки смъртта на поне седем души.

Според него Иския е подложена на най-голям риск, тъй като много от къщите са построени незаконно, но подчерта, че други части на Италия с по-малко нарушения при териториалното планиране също са уязвими. 

"Трудно можем да направим класация, тъй като опасността е много голяма. Трябва да засилим структурната превенция чрез подобряване на дейности като укрепване на речните брегове и корита, изграждане на разширителни резервоари и бентове, за да се изтича водата", твърди Курчо в интервюто, публикувано днес във в. "Стампа".

Според него освен това е необходимо и адекватно поведение на хората, които трябва да взимат предвид предупрежденията на метеорологичните служби и критичните ситуации, за които се съобщава, предаде БТА.

Фабрицио Курчо посети вчера сутринта пострадалия остров близо до Неапол, за да инспектира на място мащабите на бедствието и заяви, че е заварил "много сложна ситуация". Потокът от кал и отломки е ударил сградите и е завлякъл всичко по пътя си към морето. На практика е паднало парче от планината Епомео.

Пожарните служби, органите на реда, планинските спасители и много доброволци работят засилено по издирването на изчезналите и оказване на помощ на населението.

Снимка: БГНЕС