Разказ от Киев за Bulgaria ON AIR: Децата се пързалят с шейни, заведенията са пълни

В "точките на непобедимост" всеки може да се стопли и да си зареди телефона

28.11.2022 | 08:52 Редактор: Елеонора Танева

Как живеят обикновените хора в Киев? Доц. Даниел Бенатов се разходи из ключови места и направи видеоразказ за Bulgaria ON AIR - ситуацията каквато я видя.

Първото, което ни показва, е снежен Киев вечерта. Посещава Печерск - историческата част на града, където се намира правителственият квартал.

"Първата спирка е Паркът на славата и гробът на незнайния войник. Руската пропаганда твърди, че в Украйна е забранено да се почита паметта на войниците, воювали с нацистите по време на Втората световна война. Горящият вечен огън и цветята в подножието на обелиска свидетелстват, че украинците почитат героите от миналата война по време на сегашната", отбеляза доц. Бенатов.

А близо до паметника деца се спускат с шейни по стръмните днепърски склонове.

"Следващата спирка е Паметникът на жертвите на изкуствения глад в Украйна през 1932-33 г. Според историци, жертви на геноцида са станали между 4 и 10 милиона души. Русия, като правоприемник на СССР, продължава да отрича вината на сталинското правителство за смъртта на хората", сподели доц. Бенатов.

И ни показва една от палатките, поставени точно в парка от Държавната служба за извънредни ситуации - една от така наречените "точки на непобедимост", където жителите на града могат да се стоплят и да зареждат своите джаджи.

Киевчанин влиза в палатката на път за вкъщи. Апартаментът му вече има електричество, обаче той е загубил зарядното си и беше много доволен, когато в палатката му помогнаха да зареди джаджата. Мъжът се затопля с чаша топъл чай и бисквити. 

"Трябва да се отбележи, че бизнесът активно участва в инициативата на градските власти за оборудване на места, където жителите на райони без ток могат да получат достъп до непрекъсваеми източници на енергия или генератори", изтъкна доц. Бенатов. 

Той опроверга твърденията на известния вестник "Комсомолская правда", че въоръжени наркомани грабят, убиват и отвличат хора по улиците на украинските градове. А на свой ред жителите се готвят да ограбват магазини.

"В киевските кафенета и ресторанти животът продължава. Сред посетителите няма да видите уплашени лица. Всички разбират, че на сутринта отново могат да очакват нова ракетна атака и последвалите много часове или дори много дни прекъсване на тока и водоснабдяване. Но изглежда, че жителите на Киев вече са се адаптирали към постоянния стрес и техните разговори на маса са посветени не само на липсата на вода или светлина в домовете им, но и на планове за бъдещето, което ще дойде веднага след победата над врага", завършва разказа си доц. Бенатов.

Вижте повече във видеото.


1
5 rate up comment rate down comment 1
Кличко
преди 1 година
Доценте, не знам какво преподаваш, политика подозирам, но от снимката тъмничко ми се вижда! Това ли е бъдещето на Киев?! Ти седна ли в заведение да попитам, а?! Сигнализирай за неуместен коментар