Във Великобритания разграбиха яйцата, рафтовете в магазините са празни

Нахлуването на Русия в Украйна води и до рязко покачване на цените на зърнените култури

24.11.2022 | 20:40 Редактор: Вяра Димова
Във Великобритания разграбиха яйцата, рафтовете в магазините са празни

Във Великобритания яйцата станаха жертва на редица смущения в доставките, които доведоха до празни рафтове в някои магазини.

Супермаркетите ограничават продажбите, пекарите обмислят алтернативи, а фермерите настояват за действия от страна на правителството. Освен непосредственото въздействие, кризата разкрива в по-широк план как структурите на пазарите на храни могат лесно да бъдат нарушени.

За потребителите това означава, че наличието на основни продукти не трябва да се приема за даденост. В момента има проблем с яйцата за закуска. Следващата седмица или следващия месец това може да е друга основна храна.

"Това, което в момента се проявява на пазара на яйца, може да се приложи с еднаква сила и на пазара на плодове, зърно или месо", казва Тим Ланг, почетен професор по хранителна политика в Сити, Лондонски университет. 

Безпокойството по отношение на яйцата едва ли е британски феномен. Нахлуването на Русия в Украйна доведе до рязко покачване на цените на зърнените култури, торовете и енергията - основни суровини за селското стопанство.

По-високите разходи за фуражи за кокошки свиха маржовете на фермерите. Наред с това епидемия от птичи грип опустошава обширни територии в САЩ и Европа, което води до масово избиване на домашни птици. Цените на яйцата оглавиха класацията за инфлация на храните в САЩ миналия месец, а в Унгария правителството ограничи цените. 

В Обединеното кралство обаче рафтовете на някои супермаркети са празни и потребителите се притесняват за доставките преди Коледа.

Четете повече на bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Sfgjkkb
преди 1 година