Армения обърна гръб на Путин, руският президент не е желан на среща на върха

Битките в граничния район на Азербайджан бяха прекратени след дипломатически натиск от САЩ и ЕС

24.11.2022 | 08:50 Редактор: Петя Кръстева
Армения обърна гръб на Путин, руският президент не е желан на среща на върха

Ако зависеше от арменците, срещата на върха на ръководения от Русия отбранителен съюз Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС) не би се състояла в Ереван. Руският президент Путин определено не е приет радушно, а точно обратното. В малката южнокавказка република, разположена между Турция и Азербайджан, се чувстват изоставени, ако не и измамени в тежките времена.

Подобно на НАТО, ОДКС има клаузи за обща подкрепа. Когато Армения бе изложена на атаките от страна на Азербайджан през пролетта на 2021 година и после през септември, организацията предприе само символични действия. Макар Азербайджан да не е член на организацията, той е по-близък и по-важен за участващите в нея държави - заради транспортните маршрути и залежите от нефт и газ.

Азербайджанският президент Илхам Алиев дори заяви, че страната му има повече приятели в ОДКС от Армения, макар да не членува в организацията. Беларуският президент Лукашенко пък нарече Алиев "нашият човек". Освен това, той уверява, че Азербайджан не е враг на Беларус и на останалите страни от ОДКС. Съответно Минск отхвърли възможността за интервенция на организацията в конфликта между Армения и Азербайджан.

През декември 2020 година Русия успя да прекрати продължилата 44 дни война между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах. В сключеното мирно споразумение Путин наложи решението си руски части да бъдат изпратени за защита на арменците в Нагорни Карабах, който се намира на азербайджанска територия, пише DW.

Властта на Путин обаче вече не е същата - на срещата си с арменския премиер Пашинян и азербайджанския президент Алиев в края на октомври в Сочи той не успя да издейства удължаване на престоя на руските части в Нагорни Карабах и след 2025 година. Алиев иска руските части да напуснат. Той възприема конфликта за Нагорни Карабах като вътрешнополитически проблем на страната си и иска да разговаря с Армения без посредничество отвън.

И в самата Армения присъствието на руски части не носи сигурност. Битките в граничния регион с Азербайджан, довели до над 300 жертви през септември, бяха прекратени едва в резултат на оказания от САЩ, Франция и ЕС дипломатически натиск. ЕС настоява мирно споразумение да бъде сключено още тази година.

Армения се оказва в губеща позиция - макар да се радва на приток на руски IT-специалисти от началото на войната насам. На срещата на върха в Ереван държавите от ОДКБ и Путин не могат да очакват благосклонност от страна на Армения - критичен към Русия е не само премиерът Пашинян, но и голяма част от населението на страната, което в сегашните трудни времена мисли най-вече за това как да оцелее. 

Снимка: БГНЕС