Европейският парламент нанесе сериозен удар на Русия, обяви я за "спонсор на тероризма"

Евродепутати искат закриване на свързаните с Федерацията институции в ЕС, разпространяващи пропаганда

23.11.2022 | 13:53 Редактор: Петя Кръстева
Европейският парламент нанесе сериозен удар на Русия, обяви я за

Европейският парламент призна Русия за "държава - спонсор на тероризма" заради войната ѝ в Украйна. Решението получи огромно мнозинство – 494 гласа "за", 58 евродепутати бяха "против", а 44 се въздържаха. 

Срещу резолюцията гласуваха българските социалисти. В документа също така се отправя призив към държавите членки бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва. 

 

Междувременно членовете на ЕП призовават Съвета да включи в списъка на ЕС с терористични организации руската паравоенна организация "Група Вагнер", 141-ви специален моторизиран полк, известен още като "кадировци", и други финансирани от Русия въоръжени групи, милиции и проксита, се допълва в прессъобщението.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства резолюцията на Европейския парламент.

"Приветствам решението за признаване на Русия като държава спонсор на тероризма и като държава, която използва средства на тероризма. Русия трябва да бъде изолирана на всички нива и да ѝ бъде потърсена отговорност, за да се сложи край на дългогодишната ѝ политика на тероризъм в Украйна и по целия свят", написа украинският държавен глава в Twitter.

Снимка: Pixabay


2
1 rate up comment rate down comment 1
Райко
преди 1 година
На тоя зеленски няма ли да се търси отговорнос за избити украински роми ...ЕС не гледа на това... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
НЕ Е САМО ГОРНОТО
преди 1 година
НЕ САМО ТОВА - ЦЯЛОТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ Е И, ЧЕ "РУСИЯ ИЗПОЛЗВА ТЕРОРИСТИЧНИ МЕТОДИ"! ТОВА Е ПО- ВАЖНО. Сигнализирай за неуместен коментар