ЕС иска таван на цената на газа, Русия "отвръща на удара" със спиране на доставките?

"Това е мощен инструмент, който можем да използваме, когато е необходимо", смята Кадри Симсон

23.11.2022 | 12:42 Редактор: Петя Кръстева
ЕС иска таван на цената на газа, Русия

Европейската комисия предложи "аварийна спирачка" на цените на природния газ - много над настоящите нива, докато се стреми да овладее икономическите щети от затягането на руския натиск върху енергийните доставки. След месеци на спорове и разделения в рамките на Блока, ЕК предложи ниво на таван от 275 евро за мегаватчас. 

Таванът ще бъде активиран само ако са изпълнени строги условия - очевиден опит да се отблъсне съпротивата от страни, които отдавна се противопоставят на всякакво ограничение на пазарните цени поради риска, че може да затрудни осигуряването на газ от нови доставчици.

"Това не е сребърен куршум, а мощен инструмент, който можем да използваме, когато е необходимо", твърди комисарят по енергетиката Кадри Симсон.

На друго мнение обаче е Симоне Таляпиетра от мозъчния тръст Bruegel. "Предложението не е подходящо нито икономически, нито политически. Може да спечелят няколко страни, но не отговаря на опасенията, които водят до призива от повече от половината страни от ЕС за таван на цените", смята той.

Междувременно търговците и политиците са нащрек дали Русия ще прекъсне напълно последния си останал газопровод до Западна Европа през Украйна. Кремъл заяви, че ще ограничи допълнително доставките от следващата седмица заради спора за потоците към Молдова.

Европа е разделена относно това как да се справи с кризата и се бори да предложи мерки, които всички членове могат да подкрепят. 

Четете повече по темата в bloombertv.bg

Снимка: БГНЕС