САЩ помиряват Армения и Азербайджан, Блинкен прие дипломати в Ню Йорк

Американският държавен секретар призова за траен мир

20.09.2022 | 07:30 Редактор: Тодор Петров
САЩ помиряват Армения и Азербайджан, Блинкен прие дипломати в Ню Йорк

Американският държавен секретар Антъни Блинкен призова за траен мир между Армения и Азербайджан. Той заяви, че е насърчен от липсата на сражения от последните няколко дни след ескалацията на напрежението между двете страни, която заплаши да провали крехкия мирен процес между тях, предаде "Франс прес".

"Ние сме насърчени от факта, че боевете престанаха и че не е имало военни действия в последните дни", заяви Блинкен, който прие по негово искане и за първи път колегите си от Армения Арарат Мирзоян и от Азербайджан Джейхун Байрамов.

Блинкен поясни, че двете страни са готови да се помирят.

"Съществува един път към траен мир, който ще разреши различията", заяви той и пледира за активна дипломация, която е най-доброто решение за всички.

Срещата между тримата дипломати се състоя в голям хотел в Ню Йорк в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

При пристигането си за срещата азербайджанският дипломат посочи, че е отворен за дискусии и каза, че всички трябва да работят за траен мир, като същевременно разкритикува "някои арменски провокации".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК