Как Азербайджан се възползва от разконцентрирането на Русия, за да удари Армения

Армения се обърна към Русия за помощ, но реакция от Москва не последва

15.09.2022 | 16:05 Редактор: Ваня Кузманова
Как Азербайджан се възползва от разконцентрирането на Русия, за да удари Армения

Армения и Азербайджан са се споразумели за прекратяване на огъня, обяви Ереван. 

"С участието на международната общност беше постигнато прекратяване на огъня", заяви Армен Григорян, секретар на Съвета за сигурност на Армения. 

През тази седмица конфликтът между двете държави за областта Нагорни Карабах отново привлече вниманието. Регионът е част от територията на Азербайджан, но се контролира от етнически арменци вече повече от две десетилетия.

Армения се обърна към Русия за помощ, но реакция от Москва не последва. Руската федерация има други проблеми за разрешаване - въоръжените сили на Кремъл са в отстъпление в Източна Украйна. 

В интервю с DW експертът по сигурността Хана Ноте от Центъра за разоръжаване и неразпространение на оръжия във Виена казва, че Азербайджан се възползва от положението, в което се намира Русия. Според нея други държави могат да направят същото.

"Азербайджан е преценил момента. Използва се прозорец, в който Русия е разконцентрирана. Не е и първият подобен случай. Азербайджанците извършват провокации още от началото на войната в Украйна в опит да разберат докъде могат да стигнат. В същото време съвсем логично е да се предположи, че в момент, в който Русия е твърде концентрирана върху войната, която води в Украйна - военно, политически, дипломатически - и позицията ѝ е разклатена, то останалите по-малки играчи в района ще се опитат да изпробват докъде могат да стигнат", посочи експертът. 

"Важно е да се отбележи, че Азербайджан реши да предприеме тази стъпка, въпреки че съвсем наскоро висшестоящи държавници от Баку бяха на среща на най-високо равнище в Брюксел. В същото време ЕС се опитва да се намеси като медиатор между Армения и Азербайджан в последните месеци. Въпреки всичко това - сражения започнаха отново. Това е впечатляващо развитие", каза Хана Ноте.

"Ако допуснем, че Русия може да бъде победена и унизена в тази война, това може и да създаде ситуация, която няма да се отрази добре на Турция, защото тя е твърде близо до Русия. Турция има много опит в сътрудничеството в Русия, въпреки че целите им не са едни и същи. Все пак те заедно установиха действащия в момента модел в Сирия. Сътрудничат си в Либия, сътрудничат си и в Нагорни Карабах", заключи Ноте. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 2
ИМА ЛИ СИЛИ РУСИЯ?
преди 1 година
ИМА ЛИ ИЛИ ЗА 2 ФРОНТА. КАКВОТО И ДА ПЛЕЩИ ХАНА НОТЕ, ТУРЦИЯ ПОДТИКВА АЗЕРБАЙДЖАН ДА АТАКУВА И ДА ВЗЕМА АРМЕНСКИ ТЕРИТОРИИ. БЕЗ ТУРЦИЯ АЗЕРБАЙДЖАН Е НИЩО. СЛЕДОВАТЕЛНО РУСИЯ Е СЛАБА ДА СЕ БИЕ НА 2 ФРОНТА - +УКРАЙНА, ТА И 2) +АЗЕРБAЙДЖАН+ТУРЦИЯ. Сигнализирай за неуместен коментар