fallback

Иран започна да обогатява уран до 60%

Решението е в отговор на изготвената от САЩ, Великобритания, Франция и Германия резолюция

22.11.2022 | 11:00 Автор: Тодор Петров

Иран започна да обогатява уран до 60% в ядрения обект Фордо, съобщи държавната агенция ISNA, позовавайки се на Организацията за атомна енергия на Иран.

Според ISNA решението е било взето в отговор на резолюцията на Съвета на управителите на МААЕ относно иранската ядрена програма, изготвена от САЩ и "тройката" (Великобритания, Франция и Германия).

Вчера Техеран предупреди, че ще предприеме ответни мерки срещу МААЕ във връзка с резолюция, в която се критикува липсата на сътрудничество на Техеран с ядрения надзорен орган. В четвъртък Съединените щати, Великобритания, Франция и Германия внесоха предложение, прието от агенцията на ООН, което е второто по рода си в рамките на шест месеца.

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани обяви отговора в коментар в неделя вечерта.

"В отговор на неотдавнашните действия на три европейски държави и Съединените щати за приемане на резолюция срещу Иран Организацията за атомна енергия на Иран взе решение за някои първоначални мерки. Прилагането на тези мерки беше осъществено днес в присъствието на инспектори на МААЕ в комплексите за обогатяване на уран в Натанз и Фордо", каза той, цитиран от БГНЕС.

Канани също така намекна за вероятността следващото посещение на делегацията на МААЕ в Иран да бъде отменено.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback