Два месеца протести в Иран: Настъпва ли краят на републиката?

След смъртта на Джина Махса Амини ситуацията в държавата остава несигурна

21.11.2022 | 07:45 Редактор: Ирена Бакърджиева
Два месеца протести в Иран: Настъпва ли краят на републиката?

Два месеца след смъртта на Джина Махса Амини ситуацията в Иран остава несигурна. Трудно е да се каже с категоричност дали протестите вече са предизвикали пукнатини в режима, или той остава сравнително стабилен.

Забележителна е продължителността на демонстрациите. И то, въпреки че генерал Хосейн Салами, който командва Революционната гвардия, преди три седмици поиска незабавния им край. Изглежда част от младите иранци вече не се плашат и искат да пренесат на улицата потиснатия гняв и недоволството от системата на Ислямската република.

Тъй като демонстрациите се провеждат в цялата страна и протестното движение няма персонални лидери, правителството се сблъсква със значителни трудности да го овладее и да го отслаби стратегически. Изявления като това на председателя на парламента Мохамед Багер Галибаф, че страната е готова да реализира определени реформи, не предизвикаха желания ефект. Ето защо режимът залага на насилственото потушаване на протестите.

Красноречиви са данните на правозащитници - смъртните случаи са около 400, а над 16 800 души са били арестувани. Аятолах Али Хаменей все още не е призовал публично за прекратяване на размириците. Въпреки това има слухове, че скорошните ексцесии в югоизточната провинция Систан и Балучестан са били своеобразен тест за революционния лидер. Там силите за сигурност открили нееднократно огън по демонстранти от сунитското мнозинство, сред които имало и духовници. Убитите били десетки. Въпреки това протестите не можели да бъдат овладени.

Грубата сила остава единственият начин за оцеляване на режима. Властта се крие зад служители на силите за сигурност на ниско ниво, за да прикрие истински брутално действащите звена. Официално се подчертава, че полицията и паравоенните доброволчески части на милицията "Басидж" са отговорни за противодействието на протестите. Но все по-често се появяват публикации, че Революционната гвардия, която безмилостно потуши протестите на "Зеленото движение" през 2009 г., също участва - облечена в полицейски униформи и облеклото на милицията "Басидж".

С оглед на нарастващото насилие срещу демонстрантите, не се знае докога те ще продължават да излизат на улиците. Но има основания да се очаква, че няма да се откажат - видимо по-малкият страх, засилването на вълненията покрай годишнината от смазването на протестите през 2019 г., която беше тази седмица, и недоволството от икономиката са част от тях, пише DW.

Външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан предупреди за "гражданска война", която според него Западът организира в страната. Демонстрантите вероятно ще приемат думите му като признак за страх сред хардлайнерите за бъдещето на Ислямската република. Ако протестите продължат и овладеят трайно важни сфери на обществения живот като пазарите, транспорта или петролната индустрия, едно ново сериозно кръвопролитие изглежда неизбежно. В четвъртък бе съобщено, че родният дом на аятолах Рухолах Хомейни, който е музей от 30 години, е бил подпален.

Снимка: БГНЕС