Бягащите от войната стават изкупителна жертва на проблемите в Полша

Зачестяват случаите на нападения срещу украинци

21.11.2022 | 13:20 Редактор: Тодор Петров
Бягащите от войната стават изкупителна жертва на проблемите в Полша

Полша е приела 1,4 милиона украинци. Случаите на нападения срещу тях обаче зачестяват, а експерти предупреждават, че бягащите от войната стават изкупителна жертва на проблемите в страната.

"Тук е Полша, а не Украйна!", "Украинецът не ми е брат", "Спрете украинизацията на Полша", "Не е наша война" - това са само част от лозунгите, които бяха издигнати в центъра на Варшава на националния празник на Полша 11 ноември. 

Антиукраински призиви имаше не само на националистическия марш във Варшава. Във Вроцлав проявата премина официално под надслова "В Полша полякът е стопанин", а неофициално беше лансирана като "антиукраински марш".

Повечето украински бежанци в Полша работят, тъй като полската държава им осигурява само минимална подкрепа. Мнозинството поляци не ги смятат за бреме, а за плюс за страната, както показват и социологическите проучвания.

А едновременно с голямата солидарност растат и антиукраински настроения, което не е никаква изненада за Конрад Дулковски. Ръководителят на неправителствената организация "Център за мониторинг на расизма и ксенофобията" във Варшава говори за "политическо инструментализиране" на бежанците, които са избягали в Полша.

"В трудни времена, когато цените се покачват драматично, а много хора се чувстват обезверени, се търси някакъв враг или изкупителна жертва, върху която те да излеят недоволството си", казва Дулковски за DW. 

Той допълва, че тази човешка слабост сега се използва от хора, които искат да извлекат политически капитал от цялото това нещо. Което много напомня за идеологията на нацистите, които също са използвали този механизъм.

"През последните месеци сме регистрирали стотици случаи на физически и вербални нападения, а броят им нараства всеки ден", казва Дулковски. Най-често това са конфликти между съседи, но има и нападения срещу коли с украинска регистрация, изписани с обидни лозунги входни врати и стени на сгради.

Снимка: БГНЕС