МААЕ: Путин е детайлно запознат със случващото се в АЕЦ "Запорожие"

"Докато не защитим тази централа, съществува заплаха от ядрена катастрофа", каза Рафаел Гроси

21.11.2022 | 08:51 Редактор: Ирена Бакърджиева
МААЕ: Путин е детайлно запознат със случващото се в АЕЦ

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е добре запознат с всички подробности за случващото се в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Това подчерта генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси в интервю за американската телевизия CBS.

"Със сигурност той знае всяка подробност от това, което се случва в ЗАЕЦ, което ме учуди. В разговор с него разбрах, че той е много подробно запознат не само за структурата на самата централа, но и, което е много важно, за достъпа до електричество, външни източници на енергия. Това е обект, който той познава много добре", отговори Гроси на съответен въпрос на журналист на медията.

Генералният директор на МААЕ бе попитан и дали експертите на агенцията са имали възможност свободно да изпълняват задачите си в Запорожката АЕЦ. "Да, знаете, ние сме МААЕ", отговори Гроси.

 "Имаше области, в които бяхме ограничени. Но видяхме всичко, което трябваше да видим", заключи италианецът.

Гроси посочи и необходимостта от създаване на зона за сигурност около ЗАЕЦ, за да се предотврати възможността от ядрена катастрофа. "Докато не защитим тази централа, съществува заплаха от ядрена катастрофа", каза той.

Ръководителят на МААЕ добави, че обстрелът на АЕЦ-а продължава. "И затова настоявам за създаването на защитна зона. По същество това означава "не атакувайте централата", каза той. Според Гроси ситуацията в района на ЗАЕЦ е "безпрецедентна в много отношения... нестабилна е и изисква спешни действия", предаде "Фокус".

На 11 октомври Гроси замина за Санкт Петербург, където се срещна с Путин. По-рано генералният директор на МААЕ нарече контактите с руския лидер изключително важни от гледна точка на осигуряването на безопасността на ядрените енергийни обекти, включително Запорожката АЕЦ. Гроси също посети два пъти Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.

Снимка: БГНЕС