Кристалина Георгиева с тежка прогноза: Половината ЕС може да се окаже в рецесия

Надявам се да видя обръщане на политическите блокажи спрямо Китай и в световен мащаб, заяви ръководителят на МВФ

19.11.2022 | 21:15 Редактор: Елеонора Танева
Кристалина Георгиева с тежка прогноза: Половината ЕС може да се окаже в рецесия

Увеличаването на търговските бариери срещу Китай и други страни през изминалата година може да струва на световната икономика 1,4 трилиона долара в допълнение към сериозните щети, нанесени от войната в Украйна. Това заяви ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

"Светът ще загуби 1,5% от брутния вътрешен продукт само заради разделението, което може да ни раздели на два търговски блока. Това са 1,4 трилиона долара. Това, което се надявам да видя, е известно обръщане на политическите блокажи спрямо Китай и в световен мащаб", каза Кристалина Георгиева пред Стивън Енгъл от Bloomberg Television. 

Георгиева посочи, че най-големият фактор, който пречи на глобалния растеж, остава войната в Украйна.

МВФ също така предупреди, че инфлацията засяга най-силно развиващите се страни, и призова централните банкери да продължат борбата си за ограничаване на ръста на цените и за облекчаване на положението, особено по отношение на разходите за храна.

Кристалина Георгиева заяви, че държавите в Азия са много по-добре подготвени да посрещнат икономически сътресения благодарение на значителните резерви и сътрудничеството в региона.

Изчисленията на МВФ показват, че около една трета от световната икономика ще има поне две последователни тримесечия на свиване през тази и следващата година, а загубената продукция до 2026 г. ще възлезе на 4 трлн. долара.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com


1
0 rate up comment rate down comment 0
Antisorosoid
преди 1 година
Защо няма лустрация за комунистката Сталинка, а за комуниста евреин Станишев? Сигнализирай за неуместен коментар