Избори под знака на инфлацията - американците живеят с чувството, че обедняват

Безработицата е около 3,7%

09.11.2022 | 19:32 Редактор: Елеонора Танева

След рекордните 9% през юни, инфлацията в САЩ през септември остана висока - 8,2%. Затова никой не се изненада, когато републиканците поставиха в центъра на кампанията си именно намаляването на покупателната способност, въпреки че според някои избиратели има и по-важни теми. 

"Хората са много притеснени от инфлацията, но не разбират, че тя е глобален феномен. Лесно е да се сочат с пръст цените на горивата, но така се губи голямата картина", посочи американка.

Данните показват, че американската икономика се справя сравнително добре. Безработицата е ниска - около 3,7%, а брутният вътрешен продукт нараства с 2,6 на сто през последното тримесечие. Цените на горивата са високи - от една страна заради глобалния енергиен дефицит, вследствие на войната в Украйна, а от друга - заради рекордния американски износ на втечнен природен газ, който носи приходи на бюджета.

И все пак у средния американец остава чувството, че икономиката е в застой. Според социологически проучвания - мнозинството гласоподаватели и на Републиканската, и на Демократическата партия имат усещането, че живеят по-лошо в сравнение с миналата година.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС