Еврото придобива нова сила, може да намали внесената отвън инфлация

Една част от поскъпването на общата европейска валута се дължи на развития в Европа

18.11.2022 | 12:16 Редактор: Ваня Кузманова
Еврото придобива нова сила, може да намали внесената отвън инфлация

В края на септември общата европейска валута достигна най-ниската си стойност спрямо щатския долар за последните 20 години и се разменяше за по-малко от долар. През последните няколко седмици обаче еврото успя да възвърне около 10% от стойността си.

Една от основните причини за укрепващото евро е слабостта на американския долар. В САЩ постепенно намаляват страховете, свързани с инфлацията, която през октомври изненадващо спадна. А през тази седмица това вече се забелязваше и по спадналите потребителски цени в САЩ.

Заради това развитие инвеститорите очакват американската Централна банка да намали темпото на повишаване на лихвите. Това пък от своя страна ще намали търсенето на долари, тъй като паралелно с падането на лихвите намалява и тяхната доходност за инвеститорите. 

"По-ниската лихва прави долара по-малко атрактивен", казва анализаторът от "Комерцбанк" Улрих Лойхтман.

Но внезапната сила на еврото не се обяснява единствено със слабостта на долара. Една част от поскъпването на общата европейска валута се дължи на развития в Европа. Все по-ясно се вижда, че макар войната в Украйна и енергийната криза да са сериозно бреме за конюнктурата в еврозоната, тежка рецесия все пак не може да се очаква. Дори Германия, чиято икономика в най-голяма степен е зависима от руския газ, навярно ще се отърве само с уплаха, пише DW.

За гражданите и компаниите в еврозоната засилващото се евро е добра новина, защото то е в състояние да намали "внесената отвън инфлация". Напоследък именно слабото евро и съответно силният силният щатски долар предизвикаха сериозното повишаване на цените в еврозоната.

Снимка: Bloomberg.com


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Каква уплаха бе, хората изнемогват със сметките, да не говорим, че много ще загубят домовете си поради невъзможност да плащат двойно по висока ипотека... Сигнализирай за неуместен коментар