Полша няма да допусне руска делегация за срещата на външните министри от ОССЕ 

Тя е насрочена за началото на декември в Лодз

19.11.2022 | 09:10 Редактор: Ваня Кузманова
Полша няма да допусне руска делегация за срещата на външните министри от ОССЕ 

Полша отказа да допусне руската делегация за среща на външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), насрочена за началото на декември в Лодз.

Украинските власти съобщиха, че във всички региони днес ще има прекъсвания на електричеството заради руските удари.

Украински експерти вече работят на мястото на ракетния взрив от вторник край полското село Пшеводув, съобщи външният министър Дмитро Кулеба.

Правителството в Киев пожела да участва в разследването на експлозията, причинила смъртта на двама поляци във вторник следобед близо до украинската граница.

Президентът Анджей Дуда обяви, че няма индикации за умишлено нападение срещу Полша и няма доказателства ракетата да е изстреляна от Русия.

Първоначално Украйна отрече, че именно нейна ракета е в основата на инцидента. Руският посланик в Съединените щати Анатолий Антонов обвини Киев в опит за предизвикване на пряк сблъсък между Москва и НАТО.

Аварийните екипи успешно премахват последствията от руските удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна, заяви във вечерното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски.

"През целия ден енергетиците работеха, за да възстановят техническата възможност за доставка на електричество, благодарение на което днес аварийните прекъсвания вече са значително по-малко. По последни данни, в повечето области, където продължават спиранията на тока, са били задействани именно стабилизационни почасови графици. Аварийните прекъсвания на електроснабдяването бяха прилагани в най-голяма степен в Одеска област и в Киев", допълни украинският президент.

Зеленски каза, че ситуацията с тока остава напрегната в Киев и още 17 региона, сред които Одеска и Виницка област, съобщено беше за нова атака в Запорожие, предаде БНР. 

Зеленски подчерта, че боевете в Донбас са много тежки.

Като предвестник на победата беше тиражирана от украинската страна новината за първия влак от Киев до Херсон след изтеглянето на руската армия от града. Там продължава обезвреждането на взривни устройства. Украйна твърди, че след руското нахлуване на 24 февруари е минирана близо една трета от територията ѝ.

Междувременно руското министерство на отбраната обвини Киев във военни престъпления заради екзекуция на над десет руски военнопленници. Руски медии подчертават, че от ООН са призовали за разследване на всички съобщения за нарушаване на човешките права.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Колкото Хитлер се задоволи със заграбеното до 1941, толкова и Кремълската Хунта ще прояви реализъм. Философията на Кремъл е насилие, изнудване и заплахи. Следователно, АКО ЕВРОПА И АМЕРИКА ДЕЙСТВИТЕЛНО ИСКАТ МИР ??? 1.Трябва да подкрепят Украйна да изтика Кремълските окупатори извън 1991год. граници на Украйна ! 2. Да се приеме Украйна в НАТО и се превърне в ЗАЩИТЕН БАСТИОН, който да напомня на Русия, че ако иска да съществува, трябва да се държи цивилизовано. Сигнализирай за неуместен коментар