Лайен: Европа е подсигурена с газ тази зима, но следващата ще бъде предизвикателна

"Нашите газохранилища са пълни на 95%", заяви председателят на Европейската комисия

18.11.2022 | 22:55 Редактор: Искра Ангелова
Лайен: Европа е подсигурена с газ тази зима, но следващата ще бъде предизвикателна

Снабдяването на Европейския съюз с природен газ е подсигурено за предстоящата зима, но следващата година ще бъде предизвикателна, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде ДПА.

"Нашите газохранилища са пълни на 95% и ние сме в безопасност за тази зима. Нашето предизвикателство ще бъде зимата през следващата година", посочи тя на международна конференция по сигурността в Манама в Бахрейн.

Фон дер Лайен описа усилията на ЕС да замени руския енергиен внос, особено на руски природен газ след нахлуването на Москва в Украйна, в опит да сложи край на дългогодишната зависимост.

"Преди да започне войната, Европа беше най-големият клиент на енергия за Русия, но девет месеца по-късно това се промени фундаментално", отбеляза председателят на ЕК.

Русия "умишлено" прекъсна 80% от своите доставки на синьо гориво по тръбопроводите за Европа, което доведе до "тектонични промени в енергийния пейзаж", каза Фон дер Лайен, цитирана от БНР.

"Въпреки това блокът успя да замени повечето от тези количества благодарение на "надеждни доставчици" като Норвегия и САЩ, като ЕС прекратява "завинаги" зависимостта си от руските изкопаеми горива", добави тя.

Фон дер Лайен повтори предишно предупреждение относно доставките на газ в ЕС за зимата през 2023/24 г., направено по-рано през ноември, когато каза пред Европейския парламент, че блокът рискува да има недостиг на около 30 милиарда кубични метра втечнен природен газ (LNG).

Междувременно тя отбеляза, че Иран също е изправен пред перспективата за нови санкции от страна на ЕС и Запада заради доставката на дронове на страни като Русия: "Координираме се с партньори и съюзници, за да предприемем допълнителни санкции срещу Иран в отговор на разпространението на ирански дронове".

Снимка: БГНЕС