Фон дер Лайен: Русия използва газа като оръжие, изгаря го, вместо да го продава

Предизвиква се недостиг на глобалните енергийни пазари и това води до рязко повишаване на цените, посочи председателят на ЕК

15.11.2022 | 17:25 Редактор: Елеонора Танева
Фон дер Лайен: Русия използва газа като оръжие, изгаря го, вместо да го продава

Русия е по-заинтересована да използва газа като оръжие в отговор на западните санкции, наложени заради инвазията ѝ в Украйна, дори ако това означава да го унищожава, вместо да го продава. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

По-рано тази година Москва прекъсна газовите си доставки до ЕС заради западните санкции.

"Виждаме, че Русия изгаря газа си, вместо да го продава. Поведението на Русия предизвиква недостиг на глобалните енергийни пазари и води до рязко повишаване на цените", каза Фон дер Лайен на първата сесия на годишната среща на върха на Г-20 в Индонезия.

Фон дер Лайен отбеляза, че това е и причината ЕС да подкрепи въвеждането на таван на цените на петрола, като това ще бъде от полза за страните с ниски и средни доходи.

"Нашият отговор на тази ситуация обаче е да ускорим прехода към чисти форми на енергия", подчерта председателят на ЕК, цитирана от БТА. По думите ѝ това е "единственият отговор както на енергийната, така и на климатичната криза", като той открива огромни възможности за други региони в света.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също е отправил остри критики срещу Русия, казаха участници в първата сесия на срещата на върха на Г-20. Той обвини Москва, че използва енергията като оръжие, и отчете, че негативните икономически последици от това са се усетили не само в Европа, но и по целия свят.

Снимка: БГНЕС

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
Русия може да си прави газа каквото си иска. Ако иска и в буркани ще го тъпче и зазимява. Вир обаче какво ще правите? Сигнализирай за неуместен коментар