Финландия: Европа е твърде зависима от Китай по отношение на технологиите

Сана Марин призова да се инвестира повече собствено развитие на нови технологични

17.11.2022 | 20:01 Редактор: Ваня Кузманова
Финландия: Европа е твърде зависима от Китай по отношение на технологиите

Европа в момента е твърде зависима от Китай по отношение на технологиите и трябва да внимава с тази зависимост, тъй като тя представлява риск за сигурността на континента, заяви министър-председателят на Финландия Сана Марин, предаде Ройтерс.

"Нека бъдем честни, вече сме уязвими. Виждаме го, когато разглеждаме чиповете или полупроводниците, ние сме твърде зависими", каза Марин, говорейки годишно събитие за стартиращи компании в Хелзинки, известно като Slush.

Марин посочи, че Европа трябва вземе поуки от зависимостта си от руската енергия, която доведе до настоящата енергийна криза на стария континент, както и от липсата на медицински консумативи, наблюдавана по време на коронавирусната пандемия.

"Трябва да се уверим, че имаме възможностите и знанията да изградим тези технологии и да не сме зависими от Китай и други авторитарни държави, които имат различна логика от тази на демократичните страни", финландският премиер.

Марин призова Европа да инвестира повече в собственото си развитие на нови технологични области като изкуствения интелект и квантовите изчисления, информира БНР. 

"Наистина се тревожа за тази технологична част, защото се страхувам, че правим същите грешки с технологиите и цифровите решения, а също и по отношение на суровините, от които се нуждаем, за да изградим тези технологии", каза тя.

Снимка: БГНЕС