"Мозъкът" на атентата в Истанбул се опитал да влезе в България

Арестуваната за атаката сирийка трябвало да премине в Гърция

15.11.2022 | 17:47 Редактор: Вяра Димова

Интерпол издирва заподозрян съучастник за атентата в Истанбул, който се опитал да избяга в България. Съквартирантът на жената, за която Турция съобщи, че е поставила бомбата, трябвало да премине българската граница. Властите сочат именно този мъж за мозък на атаката.

Съквартирант на сирийката, задържана за атаката в сърцето на Истанбул, бил закаран до Одрин, откъдето трябвало да премине в България. Дали е избягал наистина, или е бил заловен, Анадолската агенция не дава отговор. Задържаната часове след експлозията жена атентатор пък трябвало да премине в Гърция.

Шест жертви и 80 ранени - това е резултатът от взрива в следобедните часове в неделя. Към момента са задържани около 50 души. Сред тях са и двама братя, чиято задача била да изведат от Турция жената атентатор и човека, който е бил в ролята на неин съпруг, представен и като неин съквартирант. Амар и Ахмет Яркас трябвало да закарат мъжа на 23-годишната сирийка до границата с нашата страна. Появиха се и кадри на единия от братята, заснет в момента, в който точно оставил сирийката в района на взрива.

Анкара твърди, че Кюрдската работническа партия стои зад атентата, макар ПКК да отрича.

''Тази групировка се опитва да проникне в съзнанието на хората и да манипулира. Извършвайки атентат на място като ''Таксим'', където има дипломатически представителства, туристи, търговски обекти и млади хора, те се опитват да направят дискредитираща операция срещу силите за сигурност", каза специалистът по тероризъм и сигурност  Абдула Агар.

За жената атентатор турските медии пишат, че тя и мъжът й влезли в Турция през юли нелегално. Тя работела в текстилен цех. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.