ЕС започна обучението на украински военни под командването на вицеадмирал Ерве Блежан

За 24 месеца ще бъдат подобрени възможностите на 15 000 военнослужещи

15.11.2022 | 17:02 Редактор: Елеонора Танева
ЕС започна обучението на украински военни под командването на вицеадмирал Ерве Блежан

Обучителната мисия на ЕС за украинската армия започна работа във вторник под командването на вицеадмирал Ерве Блежан. Това съобщиха от пресслужбата на Съвета на ЕС.

"Днес Съветът на ЕС дава старт на работата на мисията на ЕС за военна помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM Украйна - бел. ТАСС). Мисията ще бъде командвана от вицеадмирал Ерве Блежан, директор на отдела за военно планиране и провеждане", информираха от съвета.

В документа се подчертава, че ЕС е отпуснал 16 милиона евро "за подкрепа на изграждането на капацитет на въоръжените сили на Украйна" чрез мисия за обучение, пише ТАСС. 

Мисията ще действа в продължение на 24 месеца и ще допълни последващите вноски на ЕС за Украйна в рамките на Европейския фонд за мир, които сега възлизат на повече от 3,1 милиарда евро.

Решението за създаване на военна тренировъчна мисия на ЕС за Украйна, наречена EUMAM Ukraine (EU Military Assistance Mission for Ukraine), беше взето  на 17 октомври. Той трябва да осигури обучение на 15 000 военни. За целта трябва да бъдат отделени 106,7 милиона евро.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
С фонд за мир спонсорираме военни..... да ви имам и измислените ценности. Сигнализирай за неуместен коментар