Гърция към Турция: Вратата е затворена за провокации, но отваряме прозореца за сближаване

"Ние отговаряме на агресивността с готовност", заяви Мицотакис

15.11.2022 | 11:25 Редактор: Ирена Бакърджиева
Гърция към Турция: Вратата е затворена за провокации, но отваряме прозореца за сближаване

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис увери, че страната отхвърля турските провокации, но е готова за сближаване с Анкара, предава гръцкият телевизионния канал ERT1.

"Искрено говоря на Ердоган, когато му казвам, че Гърция държи вратата затворена за провокации, но отваря прозореца за сближаване", подчерта Мицотакис.

"Повтарям: чувствам, че турският народ е наш приятел", продължи министър-председателят. "Изразявам отвращението си от терористичната атака в Истанбул. Но ние няма да бъдем въвлечени в диалог с абсурда. Казвам "да" на всяка дискусия, основана на международна легитимност. Ние отговаряме на агресивността с готовност, нашият щит под формата на военни сили и копието под формата на нашите съюзи и активна дипломация", подчерта Мицотакис.

"Тази политика на национално самочувствие се потвърждава от разширяването на нашите териториални води на 12 мили в Йонийско море и е придружена от условията за разграничаване на морските зони, които създадохме с Италия, Египет, скоро това ще бъде приложено и с Албания", каза Мицотакис.

Турция не е подписала Конвенцията на ООН по морско право, според която страните могат да разширяват териториалните си води до 12 морски мили. През 1995 г., по време на ратифицирането на тази конвенция от гръцкия парламент, Анкара заяви, че ако Гърция разшири териториалните си води от 6 на 12 морски мили в Егейско море, това ще се счита за нарушение на националния суверенитет на Турция и следователно ще стане формална причина за обявяване на война.

На 6 септември тази година гръцкият външен министър Никос Дендиас припомни твърденията на турската страна, че островите в Егейско море са окупирани от гърци и турците "могат внезапно да дойдат някоя нощ" и да нападнат тези острови. Според Дендиас най-големият амфибиен флот в Европа и цяла турска армия са разположени от турската страна срещу гръцките острови в Егейско море. Външният министър подчерта, че Гърция има достатъчно сили да защити териториалната си цялост от турски заплахи, пише "Фокус".

Гърция не признава меморандума за разбирателство, подписан от Анкара с правителството в Триполи през ноември 2019 г. за разграничаване на морските зони. Тези зони се простират по-специално до гръцкия остров Родос и източната част на остров Крит, като на практика ги лишават от правото на собствен континентален шелф и изключителна икономическа зона (ИИЗ).

Снимка: БГНЕС