Турски журналист: Атаката в Истанбул цели смяна на правителството

"Избраното място за взрива не е случайно", смята Абдулвехаб Еюпи

14.11.2022 | 15:50 Редактор: Петя Кръстева

Арестуваха жена от Сирия за смъртоносната атака в Истанбул, при която загинаха шестима души, а над 80 бяха ранени.

"Турция постоянно е изложена на подобни атаки. Голяма част от съседите ѝ са страни, където има конфликти", коментира турският журналист Абдулвехаб Еюпи. 

По думите му все още не е ясно кой ще поеме отговорност за атаката, но най-вероятно това ще бъде Работническата партия на Кюрдистан, която е мишена за турското правителство през последните 40 години.

"Атаката прилича на тези от 2015 и 2016 година, когато южната ни съседка последно беше обект на тероризъм", казва Еюпи. 

Избирането на мястото на атаката - най-известният площад в Истанбул, е с цел да привлече световното внимание, смятат в Турция.

"Конкретно това място е много забележително, защото представя цяла Турция. Мястото е известно с магазините си, икономически и борсов център е и е наситен с туристи. Всеки ден повече от милион души посещават тази улица. Затова избраното място за атака не е случайно", подчерта Еюпи.

Турският журналист вижда и политически послания в атаката.

"Турция следващата година навлиза в президентски избори - изключително важни за страната, но в същото време безпрецедентни. Тази атака има за цел да повлияе на изборите. Да накара хората да не се чувстват в опасност и да им покаже, че трябва правителството да бъде сменено, за да има сигурност", констатира журналистът.

Според него предизборният период ще бъде много напрегнат и Турция ще направи всичко възможно, за да избегне ескалация на подобно насилие.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Каката
преди 1 година
Сирийката е била душевно болна.Това е за нашето момче.Това е за 500-те години робство.Докато не се извини Турция на България и българите,докато не изплати милиардите компенсация,ще е все така.Помнете! Сигнализирай за неуместен коментар