Адвокат на Мелания Тръмп е първата жена президент на Словения

Наташа Пирц Мусар е представител на ляво-либералния лагер

14.11.2022 | 12:53 Редактор: Тодор Петров
Адвокат на Мелания Тръмп е първата жена президент на Словения

54-годишната юристка Наташа Пирц Мусар е първата жена на президентския пост в историята на Словения. Тя спечели изборите в страната на втори тур, въпреки че на първия тур не беше кандидатът с най-много гласове.

Наташа Пирц Мусар е представител на ляво-либералния лагер. Тя редовно критикуваше подхода на предишното правителство към медиите и се застъпваше за демокрация и за човешките права. Тя е известна и като адвокат на Мелания Тръмп, съпругата на Доналд Тръмп. 

Наташа Пирц Мусар е защитавала бившата първата дама на САЩ в процесите срещу булевардни издания, както и срещу фирми, които са използвали за своите продукти името и снимки на Мелания Тръмп без нейното съгласие. 

В Словения президентът се избира за период от пет години и играе по-скоро протоколна роля. Досегашният президент на страната Борут Пахор вече не можеше да се кандидатира след два президентски мандата, пише DW. През 2017 списание "Политико" определи Пахор като "Instagram президента на Европа" заради активността му в платформата. 

Снимка: БГНЕС