САЩ не могат да отблъснат ракетите на Русия и Китай?

"Системата за противоракетна отбрана на САЩ е в "плачевно състояние", смята Джон Болтън

14.11.2022 | 12:46 Редактор: Петя Кръстева
САЩ не могат да отблъснат ракетите на Русия и Китай?

Американската система за противоракетна отбрана (ПРО) не е в състояние да отблъсне заплахите, които произтичат от Китай и Русия. Това е оценката на бившия съветник по националната сигурност в предходната администрация на Вашингтон Джон Болтън, изложена пред The Wall Street Journal.

Според него системата за противоракетна отбрана на САЩ е в "плачевно състояние" и "не може да защити страната от удари с балистични ракети". По думите му Вашингтон трябва да превърне "подобряването на противоракетната отбрана в приоритетна задача". Бившият помощник на Доналд Тръмп по националната сигурност обръща внимание на съобщенията, че Иран е разработил първата хиперзвукова балистична ракета, споменава изстрелванията на севернокорейски ракети, както и възможността Пхенян да проведе ядрен опит.

Болтън е на мнение, че "Вашингтон няма извинение за това колко оскъдна остава противоракетната отбрана на страната две десетилетия след оттеглянето на САЩ от Договора за ПРО".

"Докато нашите съперници разработваха хиперзвукови и други заплашителни нови технологии, способностите на САЩ за възпиране и готовността на страната да отговори симетрично само намаляха", твърди Болтън, пише "Фокус".

Той обобщи, че "опасността от ракетна атака на територията на САЩ е нараснала значително през последните две десетилетия, а отбранителните способности на страната не са били подобрени правилно".

Снимка: БГНЕС