Битката в САЩ - Байдън се присмя на Тръмп: Ще му покажем, че няма да стане отново президент

Най-големият победител на междинните избори беше републиканец - Рон ДеСантис

10.11.2022 | 13:59 Редактор: Искра Ангелова

Лека преднина на Републиканската партия - така завършиха междинните избори в Съединените щати. Според първоначалните резултати републиканците печелят мнозинство в долната камара на Конгреса - Камарата на представителите. Съдбата на Сената пък ще се реши след балотаж в щата Джорджия, където минимално предимство имат демократите.

А президентът Байдън все пак определи резултатите като "добър ден за Америка".

"Това беше добър ден за демокрацията и, мисля, добър ден за Америка", заяви американският държавен глава.

За Байдън представянето на демократите е повече от задоволително на фона на очакванията за републиканска вълна в двете камари на американския Конгрес. Прогнозите не се сбъднаха и според много републиканци основна вина носи Доналд Тръмп.

Фаворитите му претърпяха поражения в няколко оспорвани надпревари, включително битката за Пенсилвания, поставяйки под въпрос кандидатурата му за президент на изборите след две години. Запитан дали шансовете на Тръмп са добри, президентът Байдън отговори с насмешка.

"Ще му покажем, че ако реши да се кандидатира - няма да стане отново президент", отсече американският президент.

И все пак най-големият победител на междинните избори беше републиканец - Рон ДеСантис, който не просто беше преизбран за губернатор на Флорида с 20% разлика, но и обърна избирателни райони, които не бяха гласували за Републиканската партия от 20 години.

"Народът се произнесе. Свободата е тук, за да остане", подчерта губернаторът на Флорида.

Ето защо според повечето американски анализатори ДеСантис, а не Тръмп, ще е следващият републикански кандидат за президент.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС