Байдън: Преломен момент, демокрацията е под риск! Тръмп: Знам, че ме харесвате

Близък на Путин призна, че се е намесвал в изборите в САЩ

08.11.2022 | 14:05 Редактор: Елеонора Танева

Решаващ ден за политическото бъдеще на Съединените щати. Днес се провеждат междинните избори, които ще определят състава на долната камара на Конгреса - Камарата на представителите, една трета от Сената, както и законодателните органи и губернаторите в 36 щата.

Последните проучвания сочат, че републиканците ще получат мнозинство в Камарата на представителите с нейните 435 места. За Сената то ще се решава при битки с много близки прогнозни резултати. В последни битки се изправиха Джо Байдън и Доналд Тръмп. И двамата с коренно противоположни послания.

"Днес е преломен момент. Един от тези мигове, които настъпват веднъж на три или четири поколения. Усещаме в костите си, че нашата демокрация е изложена на риск. Знаем, че сега е моментът да я защитим и запазим", заяви Джо Байдън.

"Даже откаченият "Ню Йорк Таймс" написа статия, че латиноамериканците вече гласуват за Републиканската партия. Много хора казват, че те са привлечени от партията на Тръмп. Аз казвам - нека я наричаме Републиканска партия. Но знам, че ме харесвате! Знам го", каза президентът на САЩ (2016-2020) Донлад Тръмп.

Той заяви, че ще направи "важно изявление" следващата седмица във Флорида, като по този начин отново намекна, че ще се кандидатира за президент. Основните теми, по които двете партии се атакуват една друга в предизборната кампания, са инфлацията и правото на аборт. Републиканците твърдят, че такъв ръст на цените се е наблюдавал в САЩ за последен път в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Демократите пък залагат на правото на аборт, както и на забраната на търговията с оръжие, на фона на множество инциденти, в които загинаха десетки хора. 

А най-богатият човек в света - Илън Мъск, призова избирателите да подкрепят републиканските кандидати. Чрез Twitter той призова своите 114 милиона последователи.

"Споделената власт ограничава евентуални злоупотреби и на двете партии. Затова препоръчвам да се гласува за републикански Конгрес, тъй като президентството е на демократите", написа Мъск.

В същото време руският бизнесмен Евгений Пригожин, близък до Владимир Путин и негов главен готвач, призна, че се е намесвал в изборите Щатите и ще продължи да го прави и в бъдеще. Според анализатори намесата на Москва е в посока на мнозинство на републиканците. А коментарът на Вашингтон беше, че подкрепата на Съединените щати за Украйна ще остане непоклатима, независимо кой ще спечели на междинните избори. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС