Как убийствата в рап индустрията се превърнаха в традиция в САЩ

Всички убити рапъри са чернокожи - убийците им също

07.11.2022 | 07:57 Редактор: Искра Ангелова
Как убийствата в рап индустрията се превърнаха в традиция в САЩ

Американският шоубизнес винаги е съдържал криминален елемент, но хип-хоп индустрията традиционно е с няколко куршума пред останалите звена на масовото западно забавление. Тази традиция се засили брутално от началото на годината, а броят на застреляните рапъри расте постоянно.

Само преди дни падна поредната жертва - звездата Takeoff, почина след престрелка в боулинг зала в Хюстън, Тексас. Така той стана седмият известен хип-хоп изпълнител, умрял от куршум само от началото на годината. Преди него смъртта си намериха звезди като JayDaYoungan, PnB Rock, Арчи Евърсол и други. При всички причината е стрелба. Всички убити рапъри са чернокожи - убийците им също. Често те са техни роднини, близки или познати. Преди време пък имахме мини гангстерски войни между различни хип-хоп кланове.

Либералните мейнстрийм медии опитват да преформатират реалността и да изкривят фактите като обърнат целия проблем на расизъм. Всяка новина за убит чернокож от друг чернокож е представяна в контекста на "системната репресия", която бялото мнозинство, оказвало на малцинствата. Нищо от това не е вярно, разбира се, но активисти и журналисти все пак продават този изфабрикуван разказ.

Коментаторът Мат Уолш отбеляза тази седмица, че явно в самата хип-хоп култура има нещо дълбоко объркано и криминално. Много от тези рапъри са и престъпници с дълги досиета. Те не просто пеят за престрелки и импулсивно насилие. Те го живеят. И както се вижда - не особено дълго.

Друг проблем са големите музикални продуценти, които печелят от екстремното съдържание, но не им пука, че изпълнителите действително са ангажирани в смъртоносен начин на живот. Няма друг жанр, който да дава такива жертви и да промотира толкова много насилие, пише "Труд". За някои известни рапъри от десетилетия е въпрос на чест да са участвали в престрелка. Засега индустрията остава в шок и няма способност да адресира този проблем, който вече прилича на епидемия от застреляни рапъри в САЩ.

Снимка: БГНЕС