Става страшно: САЩ изпратиха стратегически бомбардировач край Северна Корея

Сеул беше поискал от Вашингтон повече стратегически средства

05.11.2022 | 20:25 Редактор: Тодор Петров
Става страшно: САЩ изпратиха стратегически бомбардировач край Северна Корея

САЩ изпращат стратегически бомбардировач за участие в съвместните военни учения между САЩ и Южна Корея. Сеул беше поискал от Вашингтон повече стратегически средства. Това съобщи Министерството на отбраната в Сеул. Самолет B-1B се включи в днешното учение, съобщи правителствен служител пред френската информационна агенция AFP.

Под понятието "стратегически средства" се разбират самолетоносачи, ядрени подводници и бомбардировачи с голям обсег на действие - сред които е и B-1B, например. Южнокорейската информационна агенция Йонхап отбелязва, че това е първото използване на бомбардировачи B-1B в съвместните учения между САЩ и Южна Корея от 2017 г. насам. В края на октомври САЩ разположиха четири от самолетите в Гуам, на Марианските острови в западната част на Тихия океан.

От няколко дни Северна Корея подхранва напрежението в региона с няколко изстрелвания на ракети в знак на протест срещу маневрите и разполагането на изтребители B-1B. Четири севернокорейски балистични ракети с малък обсег вече са изстреляни към Запада, съобщиха военните в Сеул. Те прелетели около 130 километра на височина от 20 километра.

През седмицата Северна Корея изстреля цяла поредица от ракети. Сред тях вероятно е била и междуконтинентална балистична ракета. Подобни оръжия могат да носят и ядрени глави. Според южнокорейски източници ракетата по всяка вероятност се е разбила по време на полета си. Сеул и Вашингтон коментираха, че няколко подобни теста вече са се провалили през тази година, припомня DW.

В петък вечерта Пхенян обстрелваше с артилерията си морската буферна зона между Северна и Южна Корея. В същия ден 180 севернокорейски военни самолети са били засечени във въздушното пространство на Пхенян. Като отговор Южна Корея приведе в бойна готовност 80 от своите изтребители.

Снимка: Pixabay


1
2 rate up comment rate down comment 8
Работническо дело
преди 1 година
Това американско тенеке ще бъде моментално свалено от великичт Ким ! Сигнализирай за неуместен коментар