Русия притежава сухопътен носител на ракетата "Циркон", ще я използва ли в Украйна?

Това намалява времето за полет

04.11.2022 | 21:02 Редактор: Искра Ангелова

Наземната мобилна инсталация предоставя редица предимства при използването на "Циркон", включително секретността на това оборудване. Това мнение изразиха военните експерти Александър Бартош и Константин Сивков в разговор с вестник "ВЗГЛЯД". По-рано стана известно за разработването и апаратното производство на мобилна пускова установка на брегова ракетна система (БРК) с хиперзвукова ракета "Циркон".

"Мобилната пускова установка ще ви позволи да прехвърляте оръжия възможно най-близо до целите. Това намалява времето за полет и осигурява стелт технология, което я прави почти неуязвима. Преди това за ракетите "Циркон" се използваха морски носители. Но мобилната наземна версия е нова стъпка“, каза Александър Бартош, член-кореспондент на Академията на военните науки.

В същото време събеседникът отбеляза, че е препоръчително да се използва този тип оръжие само в случай на спешна необходимост. "Това е много скъпо средство и с тях най-вероятно ще бъдат поразявани само по много важни стратегически цели - центрове за бойно управление, и то на правителствено ниво или в големи бази“, обясни той.

"В същото време не мисля, че такова оръжие ще бъде използвано в Украйна. Използването на "Циркон“ в специална операция ще изисква допълнително разузнаване на цели и ще сведе до минимум времето от момента на откриване на целта до нейното унищожаване до само няколко минути“, заяви Бартош, цитиран от "Фокус".

"Циркон“ е хиперзвуково оръжие, което е практически неуязвимо за ПВО. В крайбрежния комплекс обхватът на унищожаване варира от хиляда до хиляда и петстотин километра. Обхватът на палубната авиация е около 800 километра. Тоест, създавайки и използвайки ракетната система, Русия може да нанася удари по врага, без да навлиза в обсега на неговата палубна авиация", казва на свой ред докторът на военните науки Константин Сивков.

"Бреговата мобилна система създава зона за сигурност с дълбочина 1500 километра. Вероятно такива съоръжения ще се появят по периметъра на морските граници на Русия в обозримо бъдеще“, заключи Сивков.

По-рано източник, близък до военното ведомство, съобщи, че вече е създаден прототип на мобилна пускова установка за брегова ракетна система с хиперзвукова ракета "Циркон". Той уточни, че пусковата установка, както и в случая с БРК "Бастион“, ще носи две ракети. Източникът каза още, че пусковата установка на новия комплекс е четириосна, както в комплекса Бастион с ракетата "Оникс", предава ТАСС.

Агенцията отбелязва, че БРК, подобно на своя предшественик, комплекса Бастион, ще има способността да поразява както надводни, така и наземни цели. Преди това държавните изпитания на "Циркон" бяха извършени от надводен носител - фрегатата "Адмирал Горшков". През 2021 г. започнаха и изпитания на ракетата от подводен носител, атомната подводница Северодвинск.

През август руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви началото на серийното производство на хиперзвукови ракети "Циркон". Припомняме, че по време на парада за Деня на ВМФ в Санкт Петербург Владимир Путин заяви, че доставката на хиперзвукови ракетни системи "Циркон“ за руските въоръжени сили ще започне през следващите месеци. Първият кораб, който ще използва ракетите, ще бъде фрегатата "Адмирал Горшков".

Кадър: YouTube ( The Sun)


1
2 rate up comment rate down comment 2
Господи, Господи !
преди 1 година
Притежават ядрени "Циркони", които за секунда отиват до САЩ, а едва тази седмица започнаха да произвеждат собствени хладилници. Сигнализирай за неуместен коментар