Турция ще се забави с одобряването на Швеция за НАТО, не изпълнила исканията им

Южната ни съседка е доволна от сътрудничеството си с Финландия

04.11.2022 | 14:30 Редактор: Петя Кръстева
Турция ще се забави с одобряването на Швеция за НАТО, не изпълнила исканията им

Турция едва ли ще подпише кандидатурата на Швеция за членство в НАТО преди края на годината и шансовете това да се случи дори преди изборите през следващата година са малки, смятат служители, запознати с въпроса.

По думите им Швеция не е направила достатъчно, за да отговори на исканията на Турция и дневният ред на турския парламент е пълен за останалата част от годината. Турция е доволна от сътрудничеството на Финландия, която също е подала заявление за присъединяване към алианса, но планира да гласува и по двете заявления едновременно.

По време на посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Анкара ще настоява за солидни стъпки, особено от страна на Швеция. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се стреми да консолидира гласовете на националистите в навечерието на изборите, които в момента са насрочени за юни. Гласуването може да се проведе и по-рано.

Турското правителство не планира да иска ратификация от парламента на членството на Швеция освен ако Стокхолм не изпълни съществуващите искания за репресии срещу кюрдските сепаратисти, екстрадиране на заподозрени и пълно премахване на ограниченията върху продажбата на оръжия на Анкара, казаха официални лица.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС