Фенове на Мусолини и свастиките: Противоречиви личности влизат в кабинета на Мелони

Премиерът на Италия твърди, че ги е избрала по заслуги

02.11.2022 | 11:07 Редактор: Петя Кръстева
Фенове на Мусолини и свастиките: Противоречиви личности влизат в кабинета на Мелони

Италианският премиер Джорджа Мелони избра фенове на семейство Мусолини и заместник-министър, който е сниман с лента със свастика, за членове на новото си правителство, съобщава Politico.

Мелони определи заместник-министрите си в понеделник и те ще положат клетва днес. На пресконференция тя настоя, че те са били избрани "по заслуги". Няколко от назначенията обаче предизвикаха протести от страна на опозиционери и антифашистката организация ANPI.

Галеацо Бинями – новият заместник-министър на инфраструктурата, бе заснет с черна блуза и лента със свастика. Друг избор на Мелони – Клаудио Дуригон от "Лига", подаде оставка миналата година от предишното правителство на Драги, в което бе заместник-министър на икономиката, след като предложи парк, носещ името на убитите антимафиотски съдии Джовани Фалконе и Паоло Борселино, да бъде преименуван на името на брата на Бенито Мусолини.

Новият заместник-министър на образованието Паола Фрасинети бе снимана през 2017 г. на забранен марш в чест на италианските доброволци от SS на гробище в Милано.

Друг заместник-министър Аугуста Монтарули бе снимана на поклонение на рожденото място на Мусолини с група, носеща знаме с черен кръст, използван от неофашистките бели националистически групи по света.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС