Историческо: Джорджа Мелони стана първата жена - премиер на Италия

"Готови сме да правителство, което да се справи с предизвикателствата", подчерта министър-председателят

22.10.2022 | 13:53 Редактор: Петя Кръстева

В Италия първата жена, избрана за министър-председател в историята на страната, положи клетва. Джорджа Мелони вече обяви състава на кабинета си, в който влизат не само политици, но и експерти.

Пред президента на Италия Серджо Матарела новият министър-председател Джоржа Мелони се закле и обеща да отговори на неотложните нужди на нацията и гражданите и изрази твърдата си ангажираност да ръководи единно ново правителство. Облечена в черен костюм, тя повтори емоционално клетвата пред министрите от кабинета си.

След церемонията Джорджа Мелони получи поздравления от председателите на европейските институции. 

"Разчитам и очаквам с нетърпение конструктивно сътрудничество с новото правителство по предизвикателствата, пред които сме изправени заедно. Очаквам ви на Европейския съвет, за да работим заедно за доброто на Европейския съюз", написа в социалните мрежи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

24 министри влизат в кабинета на Мелони. Девет са определени за представители на "Италиански братя", чийто лидер е Мелони. По петима министри получават "Ла Лига" на Матео Салвини и "Форца Италия" на Силвио Берлускони. На експертни личности ще бъдат поверени пет поста в правителството. 

"Готови сме да предоставим на Италия правителство, което може компетентно и съзнателно да се справи с нашите днешни предизвикателства и извънредни ситуации", подчерта Мелони.

Тя спечели изборите с кампания, изградена около обещание за блокиране на кораби с мигранти и подкрепа за традиционните семейни ценности. Тя оглавява съюз от крайнодесни и дясноцентристки партии, главните сред които са нейните собствени "Братя от Италия".

Експерти посочват, че новото правителство е изправено пред сериозни предизвикателства като растящите цени на енергията, задаващата се рецесия и позицията на Италия относно войната в Украйна. Следващата седмица в двете камари на парламента ще бъде гласуван вот на доверие на 68-ото правителство на Италия.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК