ООН гласува дали комисия да разследва биологичните лаборатории в Украйна

Според представител на Русия Киев е заличил следите на военна биологична програма

02.11.2022 | 10:30 Редактор: Петя Кръстева
ООН гласува дали комисия да разследва биологичните лаборатории в Украйна

Съветът за сигурност на ООН ще гласува предложената от Русия проекторезолюция, предвиждаща създаването на комисия за разследване на дейността на американските биологични лаборатории в Украйна. Това съобщи за ТАСС източник от световната организация.

"Гласуването на проекта е насрочено за сряда", поясни събеседникът на агенцията.

Резолюцията предлага Съветът за сигурност на ООН да реши "да сформира комисия, съставена от всички членове, за да разследва твърденията, представени в руската жалба срещу САЩ и Украйна относно спазването на задълженията по Конвенцията за забрана на разработването, производството и складирането на бактериологични (биологични) и токсични оръжия и тяхното унищожаване в контекста на дейността на биологичните лаборатории на украинска територия".

По-рано официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че в Украйна се наблюдава заличаване на следи от военна биологична програма, финансирана от Министерството на отбраната на САЩ. Според него е получена информация от служители на украински биологични лаборатории за спешното унищожаване на особено опасни патогени: чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести", предаде "Фокус". 

На 9 юни Пентагонът призна, че САЩ са подкрепили 46 различни цивилни лаборатории, здравни заведения и центрове за диагностика на заболявания в Украйна през последните 20 години. Според ведомството в Украйна няма програми за ядрени, биологични или химически оръжия и цялото сътрудничество с Киев е "мирно усилие за подобряване на ядрената и радиационната безопасност, наблюдението, химическата безопасност и готовността за реагиране на епидемии и пандемии".

Снимка: БГНЕС