Русия обстрелва безмилостно Киев, жителите на столицата свикват с живота на тъмно

ООН, Турция и Украйна са съгласували помежду си график за движението на 16 кораба със зърно

31.10.2022 | 13:50 Редактор: Ирена Бакърджиева

След като Русия прекрати участието си в споразумението за износ на зърно, ООН, Турция и Украйна са съгласували помежду си график за движението на 16 кораба със зърно, които се намират в турски води.

В същото време Русия отново е нанесла ракетни удари, поразена е инфраструктура в Киев с прекъсване на ток и вода. Най-малко две експлозии разтърсиха рано тази сутрин Киев. Цели квартали са останали без електричество. Ударите са поразили енергийно съоръжение, захранващо много жилища в столицата. 80 на сто от града е без вода.

"Служители на енергийното дружество работят по възстановяване на електрозахранването, след като съоръжение, захранващо 350 000 апартамента, е било повредено", написа кметът на Киев - Виталий Кличко.

Жители на Киев разказват, че сякаш вече свикват да живеят на тъмно. Пият кафе на тъмно и слушат улични музиканти, а от витрините на малки кафенета се долавят вкусни сладкиши.

"Слизам до историческия Бесарабски пазар. От тук започва главната улица на Киев - "Хрещатик". Витрините и фаровете на много коли компенсират липсата на улично осветление. Момичета се снимат близо до огромна пощенска марка с горящ Кримски мост. Пианистът свири нещо на своя инструмент. Слизам в метрото, което се използва като заслон по време на тревога. Повечето от пътниците се втурват към влаковете, но има хора, които са дошли тук, за да се скрият от опасност", разказа Даниел Бенатов.

От ръководството на украинските железници заявиха, че 80% от влаковете се движат по разписание, въпреки вълната от атаки срещу инфраструктура на страната. Някои влакове, тръгващи от столицата Киев, са със забавяния в разписанието.

Ракетни нападения е имало и по други градове, сред които източният регион на Харков и южният регион на Запорожието. Жителите в атакуваните региони бяха призовани да останат в приютите поради опасения, че може да последват нови удари.

Атаките идват, след като Русия обвини Украйна за удар с дрон срещу Черноморския ѝ флот в анексирания Крим. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС