Как най-богатите технологични лидери обедняха с половин трлн. долара

Само в четвъртък Марк Зукърбърг е загубил $11,2 млрд.

31.10.2022 | 13:00 Редактор: Петя Кръстева
Как най-богатите технологични лидери обедняха с половин трлн. долара

Двадесетте най-богати технологични милиардери са загубили общо близо половин трилион долара тази година на фона на резкия спад на фондовия пазар - загуба на богатство, която е по-голяма от пазарната стойност на всички компании от индекса S&P 500 с изключение на седем. 

Най-богатите технологични магнати в света, сред които Марк Зукърбърг, Бил Гейтс и Лари Елисън, са изгубили над 480 млрд. долара от богатството си на хартия през тази година, показва Bloomberg Billionaires Index - ежедневна класация на най-богатите хора в света. Разочароващите отчети за третите тримесечия на редица технологични гиганти през миналата седмица разпалиха опасенията за рецесия, понижиха цените на акциите и натежаха върху състоянието на най-богатите хора в света.

Според класацията само в четвъртък нетното състояние на Зукърбърг е намаляло с 11,2 млрд. долара. Акциите на неговата компания Meta Platforms Inc., която е "майка" на Facebook, загубиха една четвърт от стойността си, след като разочароващият отчет стресна инвеститорите. Приходите на компанията се забавиха за второ поредно тримесечие, а загубите, свързани с големия ѝ залог на метавселената, нараснаха.

Досега през тази година богатството на главния изпълнителен директор на Meta е намаляло с повече от 87 млрд. долара. Това го оставя с текущо нетно състояние от 37,7 млрд. долара, което според индекса му отрежда 28-о място сред най-богатите хора в света. За сравнение, по-рано тази година той беше сред първите 10.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС