Лавров: Взаимодействието между Русия и Китай достигна безпрецедентни висоти

"Западът използва най-безскрупулни методи на геополитическо инженерство", заяви руският външен министър

31.10.2022 | 11:30 Редактор: Ваня Кузманова
Лавров:  Взаимодействието между Русия и Китай достигна безпрецедентни висоти

Двустранното сътрудничество между Москва и Пекин днес достигна безпрецедентни висоти. Това се казва във видеообръщението на руския външен министър Сергей Лавров към участниците в международната конференция "Ролята на публичната дипломация във формирането, възстановяването и развитието на руско-китайските отношения", посветена на 65-ата годишнина на Русия - Китайско дружество за приятелство, съобщават руски медии.

"В продължение на шест десетилетия и половина, независимо от политическата конюнктура, Дружеството последователно допринася за укрепването на двустранните, включително междуличностните контакти. Сред неговите ръководители и членове са били видни държавници, дипломати, представители на научния и културен елит. Подобни ползотворни усилия заслужават дълбоко уважение. Още повече. че днес взаимодействието между Русия и Китай достигна безпрецедентни висоти", допълни още Лавров.

"Днес колективният Запад, опитвайки се конвулсивно да запази своята хегемония, използва най-безскрупулни методи на геополитическо инженерство по отношение на Русия и Китай, които определи като свои основни противници", отбеляза руският външен министър, цитиран от "Труд". 

"Връзката между Москва и Пекин е един от ключовите фактори за демократизацията на международните отношения, формирането на по-справедлив многополюсен световен ред", заяви Лавров.

"Работата на нашите политици и дипломати не би била толкова ефективна без съдействието на публичната дипломация. Нейният принос за популяризиране на обективен образ на нашите държави, популяризиране на най-добрите постижения на науката, културата и изкуството на всяка друга е тежък и значим", подчерта Лавров.

Снимка: БГНЕС