Войната в Украйна накара Европа бързо да намали потреблението на природен газ

От началото на 2022 година Европа е намалила потреблението на природен газ с 10%

30.10.2022 | 22:00 Редактор: Ваня Кузманова
Войната в Украйна накара Европа бързо да намали потреблението на природен газ

Войната, която започна Русия в Украйна, накара Европа бързо да намали потреблението на природен газ като цяло, сочи анализ на норвежката консултанска компания DNV.

През миналата година експертите прогнозираха, че през 2050 година Европа ще потребява 310 млрд. куб. метра природен газ годишно, спрямо 580 млрд. куб. метра през 2020 година. Сега обаче оценките сочат, че през 2050 година годишното потребление на природен газ на континента ще достигне едва 170 млрд. куб. метра.

В началото на октомври Международната агенция за енергетика (МАЕ) публикува данни, че от началото на 2022 година Европа е намалила потреблението на природен газ с 10%, като в индустрията свиването е от 15%. 

Европа има пари да купува по-скъп газ, но държави като Бангладеш и Пакистан не и те се връщат изцяло на въглищата. Затова се очаква и по време на следващата среща на ООН за климата, която ще се проведе през ноември, основният фокус да бъде именно финансирането на зеления преход на фона на високите цени на енергоизточниците и екстремните прояви на климата през тази година.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: Pixabay