Ердоган представи "Векът на Турция" с гръмка реч, Путин споделя глобалните му виждания

Президентът на Русия не е съгласен да влезе в историята като човекът, натиснал копчето за ядрена атака

28.10.2022 | 19:15 Редактор: Петя Кръстева

В навечерието на националния празник на Турция президентът Реджеп Ердоган представи визията си "Векът на Турция". Само ден преди това руският президент Владимир Путин произнесе историческа реч. 

На грандиозна церемония в столицата Анкара президентът Ердоган отправи призив създаване на "голяма и силна Турция". Той постави пред себе си задача – нова Конституция.

"Една от първите цели на нашата визия за "Века на Турция" е да въведем нова Конституция, която да е плод на националната воля в нашата страна", коментира държавният глава. В събота се навършват 99 години от датата, на която Мустафа Кемал Ататюрк обявява създаването на новата светска Република Турция, обърната към ценностите на Запада.

Ердоган, който вижда в себе си симбиоза между великите султани на Османската империя и великия държавник Кемал Ататюрк, смята възхода на Турция за неизбежен. Според него обаче, пречка пред този възход е американската хегемония в НАТО. Това той намекна непосредствено след опита за преврат през 2016 г. 

"Сложихме край на играта в страната ни. Надявам се, че след това ще сложим край на игрите в Сирия, в Ирак, в Либия. Ще сложим край на всички игри в Близкия изток, Северна Африка и по целия свят, които се играят със сълзите на невинни хора и страданията на жертвите. Братя, те не са без значение от случилото се у нас. Те са различни сцени от един и същ сценарий", гласеше част от изявлението му.

Визията на турския президент за мултиполярен свят, в който ролята на Съединените щати е намалена за сметка на Турция – е визия, която руският президент Владимир Путин също донякъде споделя. 

"Ердоган е силен лидер, който винаги взима предвид интересите на страната си. Невинаги е лесно да се работи с него, но Турция винаги е била надежден партньор и имаме много общи интереси", констатира Путин.

Той подчерта, че Русия няма намерение да стане нов хегемон, не иска глобална власт - тя отстоява правото си да се развива свободно. 

"Историческият период на неоспоримото господство на Запада в международните отношения върви към своя край. Изправени сме пред историческа граница. Пред нас е може би най-опасното, непредсказуемо и същевременно най-важно десетилетие от края на Втората световна война насам", обобщи държавният глава на Русия.

Путин обаче "е съгласен да влезе в историята като някой друг, но не и като човека, натиснал червеното копче" за ядрена атака. 

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС


5
1 rate up comment rate down comment 0
gaben27@abv.bg
преди 1 година
Ердоган е виновеТрябва да сепомогне на СИРИЯ.Рсия помага.България също.НО, престъпниците от впиянчения брутален извратен *** -сащ, Империята на Злото -Не помагат. Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
gaben27
преди 1 година
Вън Нато!Вън *** на американските бази от Православна България!За Православието!За България!За Русия!За Путин! Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
gaben27@abv.bg
преди 1 година
За всичко в света са виновни сащ-ИМПЕРИЯТА на ЗЛОТО!По волята на Бог Йисус Христос ,*** от сащ,нази впиянчена,брутална извратена ***,от мързеливе ***, бели негодници ще бъде ликвидирани заедно с каторжническа Канада,която като *** та сащ, даде оръжие за Окраина против Русия.Ще си го получат -пълно унищожение.За путин!За Русия!ЗА ПРАВОСЛАВНА БЪЛГАРИЯ!ВЪН сащ ,вън 41 престъпни секти от Православния свят! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
gaben27@abv.bg
преди 1 година
Путин и Русия,нямат нищо общо,с управлението на Турция.Единствено Вл. Вл. Путин,дава право на турци в Русия ,да живеят свободно,НО, като спазват Конституцията на Русия.А, Ердогон ,се страхува от Путин-това се вижда с просто око.Русия,помага на Сирия,защото сирийския народ е християнски народ,мюсюлманите са марлко.Асад е прав,че е на страната на Русия.За Русия!За Путин! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Преди време съм казвал, че България ще бъде поделена между Русия и Турция... Сигнализирай за неуместен коментар