Радев в Молдова: Заедно търпим последствията от войната и изпитанията за сигурността ни

Президентът присъства на подписването на газово споразумение между "Булгартрансгаз" и местната "Енергоком"

27.10.2022 | 19:04 Редактор: Елеонора Танева

Българският президент Румен Радев присъства в Молдова на подписването на газово споразумение между "Булгартрансгаз" и местната "Енергоком".

Радев се срещна с държавния глава Мая Санду. Двамата са обсъдили войната в Украйна и евроинтеграцията на Молдова. Визитата се провежда в контекста на 30-годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете страни.

"Обща е оценката ни, че в резултат на войната нашите две страни са изправени пред сериозни изпитания не само за нашата сигурност, но и за нашата икономика, социални системи. Можем да противостоим успешно, само ако сме солидарни и работим заедно. Подписаното споразумение на нашите газопреносни оператори е важна стъпка в тази посока", заяви Румен Радев.

В президентския дворец в молдовската столица Румен Радев и Мая Санду проведоха среща "на четири очи", водиха пленарните разговори между официалните делегации на България и Молдова. В присъствието на двамата президенти беше подписан договор за достъп и транспорт на природен газ чрез газопреносната система на "Булгартрансгаз" между газопреносните оператори на двете държави.

"С подписването на споразумението България протяга ръка към Република Молдова и нейния народ в трудно положение, което е проява на солидарност и общ подход към кризите“, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че България е постигнала значително ниво на диверсификация основно чрез изграждането на междусистемни газови връзки със съседните си държави, включително с Румъния, и чрез дялово участие в терминали за втечнен газ. Благодарение на подписания днес договор се дават възможности за пренос на газ от Юг на Север в голям обем, така че Молдова да получи достъп до терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция чрез търгове, а България да гарантира преноса.

По време на срещата двамата президенти обсъдиха и възможностите България да сътрудничи на Молдова за задействането на механизма за макрофинансова помощ на ЕС по отношение на снабдяването с електричество. България вече съдейства на Република Северна Македония по този модел и ЕК одобри 80 млн. евро за доставка на електрическа енергия, които България има готовност да осигури, заяви Румен Радев. 

"България силно подкрепя европейската перспектива на Молдова и е готова да сътрудничи и да помага в процеса на европейска интеграция", отбеляза още Румен Радев.

Той допълни, че страната ни е готова да сподели опита си по трудния път на членството и реализирането на дълбоки реформи. „България е и неразделна част от общата европейска подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Молдова“, заяви още Румен Радев. „Изразявам радост да ви приветствам днес в столицата на една държава-кандидат за член в ЕС“, заяви от своя страна Мая Санду и благодари на Румен Радев за изразената увереност, че Молдова може да изпълним всички стъпки по пътя на европейската си интеграция.