Обиски в Русия: Претърсиха дома на дъщерята на бивш ментор на Путин

Москва наложи редица забрани на журналисти

26.10.2022 | 16:59 Редактор: Ваня Кузманова
Обиски в Русия: Претърсиха дома на дъщерята на бивш ментор на Путин

Полицията в Русия направи обиск на жилището на телевизионната водеща Ксения Собчак. Обискът е бил част от разследването срещу търговския директор на нейния медиен холдинг, предаде Ройтерс.

Ксения Собчак е дъщеря на Анатолий Собчак, покойният кмет на Санкт Петербург и политически ментор на руския президент Владимир Путин. От няколко години журналистката е част от либерална опозиция в Русия и дори се кандидатира за президентския пост през 2018 г.

Тя написа в онлайн приложението за съобщения Telegram, че претърсването на дома ѝ е било с политически мотив. Собчак предполага, че разследването е свързано с неин документален филм, чиято тематика са изтезанията в руските затвори. 

Кирил Суханов, търговският директор на медийния холдинг "Внимание, медия" (Осторожно Media), беше задържан вчера по обвинения в изнудване. Собчак обаче не е сред заподозрените, информира БТА.

Главната редакторка на руската държавна телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян заяви, че заедно с високопоставен руски депутат са получили забрана да посещават Армения, предаде Ройтерс.

Парламентаристът Константин Затулин, според арменски медии, е получил забрана да влиза в Армения заради критики към правителството на арменския премиер Никол Пашинян. Затулин оглавява комисията в долната камара на руския парламент за отношенията с бившите съветски републики.

Снимка: БГНЕС