САЩ заплашиха Русия заради "мръсната бомба", Зеленски поиска 38 млрд. евро

Разрушаването на цивилна инфраструктура е чиста форма на тероризъм, заяви Урсула фон дер Лайен

25.10.2022 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

Западът отправи остри предупреждения към Москва, ако използва "мръсна бомба". Международната агенция за атомна енергия ще изпрати инспектори на два обекта в Украйна във връзка с твърденията на Москва, че Киев се готви да използва "мръсна бомба", с която се разпръсква радиоактивен материал. 

"Бяхме много ясни относно тежките последици, които биха произтекли от използването на ядрено оръжие. Със сигурност ще бъде още един пример за бруталността на президента Путин, ако той използва така наречената "мръсна" бомба. Ще има последствия за Русия, независимо дали ще използва "мръсна" или ядрена бомба. На този етап обаче не виждаме никаква причина да коригираме нашата ядрена готовност, нито имаме индикации, че Русия се готви да използва ядрени оръжия. Но чухме тези много тревожни изявления и искаме да изпратим много ясен сигнал. Позицията на НАТО е, че Русия не трябва да ескалира конфликта с твърдения за този тип бомба", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

По време на обръщението си на Берлинската конференция за бъдещето на Украйна, която започна днес, украинският президент Володимир Зеленски поиска от международната общност 38 милиарда евро, за да покрие бюджетния дефицит на страната през следващата година.

Той допълни, че Украйна все още не е получила "нито един цент" от Плана за бързо възстановяване на обща стойност 17 милиарда евро. 

"Разрушаването на цивилна инфраструктура е чиста форма на тероризъм. Светът не бива да губи време, а трябва да помогне на украинците да възстановят страната си бързо", призова председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По данни на Световната банка, нанесените от Русия щети в Украйна възлизат на 350 милиарда евро. "Създаваме план Маршал за 21 век. Възстановяването на Украйна е "задача за поколенията", заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц. 

Според него ангажиментът към Украйна да стане член на ЕС е едно от най-значимите геополитически решения на нашето време. 

А Съединените щати обмислят да изпратят на Украйна противовъздушна отбрана HAWK за защита от руските атаки с дронове и крилати ракети. От началото на войната САЩ са изпратили на Киев военна помощ на стойност над 17,5 млрд. долара. 

На този фон Русия изпраща нови войски в ключовия южен град Херсон и може би се готви да го защитава, смята украинското разузнаване. Това показва промяна в действията на Москва, тъй като до момента основните руски части в Херсон демонстрираха готовност да напуснат града.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК