Здравни експерти: Открит е нов вариант на Омикрон, очаква се ръст на новите случаи

Те предупредиха, че той ще стане доминиращ по-късно тази година

22.10.2022 | 15:22 Редактор: Искра Ангелова
Здравни експерти: Открит е нов вариант на Омикрон, очаква се ръст на новите случаи

Здравната агенция на ЕС призова страните членки да бъдат бдителни по отношение на тестовете, а хората, които са най-застрашени да получат още една бустерна доза.

Новият вариант на Омикрон, който е открит в поне пет държави от ЕС или ЕИП, вероятно ще стане доминиращ в региона по-късно тази година и ще доведе до увеличаване на случаите на Ковид-19, заяви в петък Агенцията на ЕС за контрол на заболяванията.

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) посочи предварителни данни от Азия, според които вариантът Omicron BQ.1 има "способността успешно да избягва отговора на имунната система". Към момента няма доказателства, че щамът води до по-голяма тежест на заболяването в сравнение с другите циркулиращи варианти на Омикрон, заявиха от ECDC, цитирани от БГНЕС.

"Страните трябва да останат бдителни за сигнали за поява и разпространение на BQ.1 и да поддържат чувствителни и представителни тестове", призова директорът на ECDC Андреа Амон. Понастоящем във Франция е най-голям делът на пробите, които дават положителен резултат за варианта Омикрон BQ.1, като 19 % от изследваните проби са от този щам. След нея се нарежда Белгия с 9% от пробите.

На брифинг лекарят по инфекциозни болести Ив Ван Латем заяви пред белгийското министерство на здравеопазването, че "има големи шансове той да се наложи през следващите седмици".

Въпреки, че последните варианти на Омикрон обикновено причиняват по-леки заболявания от по-ранните щамове на вируса, здравните власти се опасяват, че бързото им разпространение - в комбинация с грипната вълна може да доведе до по-лоши резултати. Здравните системи и медиците са изтощени от пандемията, докато милиони хора, които са принудени да правят икономия на енергия заради високите цени, ще бъдат уязвими заради студа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
123
преди 1 година
Въпреки, че; има шансове... Моля, много ни подценявате. Как да четем такива простотии? Учете български. Сигнализирай за неуместен коментар