Джорджа Мелони ще положи клетва, готова е с имената на своите министри

Общо девет министерски кресла са определени за представители на "Италиански братя", а по пет за политици от "Лига" и "Напред Италия"

21.10.2022 | 21:19 Редактор: Теодора Патронова
Джорджа Мелони ще положи клетва, готова е с имената на своите министри

Лидерът на партия "Италиански братя" Джорджа Мелони, която утре ще положи клетва като министър-председател на Италия, обяви, че Джанкарло Джорджети от партия "Лига" ще бъде министър на икономиката, а Антонио Таяни от "Напред Италия" – министър на външните работи, предадоха АНСА и Ройтерс.

Мелони обяви имената на своите министри, след като получи от президента Серджо Матарела мандат за съставяне на правителство.

Министър на вътрешните работи ще бъде Матео Пиантедоси – държавен служител без партийна обвързаност. Министерството на отбраната ще бъде оглавено от Гуидо Кросето – един от основателите на "Италиански братя". Лидерът на партия "Лига" Матео Салвини ще стане министър на инфраструктурата.

Общо девет министерски кресла са определени за представители на "Италиански братя", а по пет за политици от "Лига" и "Напред Италия". На експертни личности ще бъдат поверени пет поста в правителството.

Консервативната коалиция на Мелони, включваща трите партии, спечели парламентарните избори на 25 септември.

68-ото правителство на Италия от 1946 г. трябва да се справя със сериозни предизвикателства, включително задаваща се рецесия, растящи сметки за енергия и постигане на единна позиция във връзка с войната в Украйна.

Кабинетът на Мелони ще замени правителството на националното единство, оглавявано от бившия президент на Европейската централна банка Марио Драги, който днес участва на среща на върха на Европейския съюз в Брюксел при една от последните си изяви като министър-председател, съобщи БТА.

Процесът на сформиране на новото правителство беше сравнително бърз за италианските стандарти, но все пак излязоха наяве някои напрежения в коалицията, като лидерът на "Напред Италия" Силвио Берлускони нееднократно, изглежда, се опитваше да подкопава властта на Мелони, отбелязва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК