Руската армия готви евакуация на цивилното население на Херсон

Генерал Суровикин заяви, че украинските удари, насочени към гражданската инфраструктура, "създават пряка заплаха за живота на жителите".

18.10.2022 | 22:17 Редактор: Теодора Патронова
Руската армия готви евакуация на цивилното население на Херсон

Руската армия се готви да евакуира цивилното население от южния украински град Херсон, окупиран от Москва, заяви днес командващият руските военни операции в Украйна.

"Руската армия ще осигури преди всичко безопасната евакуация на населението на Херсон", заяви генерал Сергей Суровикин, който през последните 10 дни отговаря за операциите в Украйна, пред държавната телевизия "Россия 24", определяйки ситуацията като "много трудна".

Херсон е един от четирите региона в Украйна, които Москва наскоро заяви, че е анексирала.

Град Херсон, който се намира в близост до анексирания от Москва Крим, беше първият голям украински град, който падна под ударите на руските сили, след като Кремъл започна атаката си на 24 февруари.

Суровикин заяви, че украинските удари, насочени към гражданската инфраструктура, "създават пряка заплаха за живота на жителите".

Миналата седмица назначеният от Кремъл ръководител на областта Владимир Салдо заяви, че регионът е удрян от все по-голямо количество ракети, които причиняват "сериозни щети". Той заяви, че обект на нападение е гражданска инфраструктура, съобщи БГНЕС.

Салдо обяви, че напускащите ще се отправят към Крим - полуостров, който Москва анексира от Украйна през 2014 г., и южните руски региони. Призивът дойде ден след като Киев заяви, че си е върнал пет селища в Херсонска област.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК