Кремъл: Разследването на теча от "Северен поток" се води по начин, който ще изкара Русия виновна

Хипотезите около инцидента сочат, че много държави имат интерес от взривовете

18.10.2022 | 16:40 Редактор: Петя Кръстева
Кремъл: Разследването на теча от

Разследването на взривовете по три от четирите тръби на "Северен поток" от страна на Швеция, Дания и Франция се води по начин, по който Русия да бъде намерена за виновна, смята говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Това е абсурдно", допълни той.

Според Песков руското разузнаване има данни, които свидетелстват точно обратното. Елементарната логика също подсказва, че такъв саботаж е в ущърб на руските интереси, добави говорителят на Кремъл по време на брифинг в Москва.

Русия не може да проведе собствено разследване на случая нито е поканена да участва в операцията на западните държави. Вече нито в Европа, нито в Русия имат съмнения, че става дума за умишлени взривове. Прокуратурата в Русия започна разследване по подозрения за акт на международен тероризъм след взривовете.

Около инцидента има много хипотези, които посочват, че интерес от взривовете имат много страни, включително и Русия.

При взрива бяха унищожени три тръби - две на "Северен поток 1", който е в експлоатация от години, но към момента на инцидента не транзитираше газ за Германия, след като Москва спря доставките. Останала е една здрава тръба на "Северен поток 2", който беше причина за сериозни конфликти между Германия и САЩ. Той остана без лиценз за работа, след като Русия нападна Украйна.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК